Tilbake

Organisasjonsutvikling / kompetanseheving

Hvordan kommunen oppnår riktig og oppdatert kompetanse for de oppgavene som skal løses, og for at innbyggerne skal få gode og helhetlige tjenester.

Kompetanseheving

Berlevåg barnehage og Berlevåg skole er med i kompetanseheving av ansatte gjennom de regionale ordningene Regional ordning for barnehagebasert kompetanseutvikling (Rekomp) og Desentralisert ordning for kompetanseutvikling i skolen.

I tillegg jobbes det med Kompetanseløftet for spesialpedagogikk og inkluderende praksis.  Kompetanseløftet er et tiltak for ledere og ansatte i barnehager, skoler og PP-tjenesten, og skal bidra til at den spesialpedagogiske hjelpen er tett på de barna som har behov for det.

Målet er at alle barn og unge opplever et godt tilpasset og inkluderende tilbud i barnehage og skole.

Regional ordning for barnehagebasert kompetanseutvikling (Rekomp) skal sikre at alle barn får et likeverdig barnehagetilbud av høy kvalitet. Det er en nasjonal kompetansesatsning for barnehagesektoren som skal bidra til at barnehager utvikler sin pedagogiske praksis, i tett samarbeid med universitet eller høgskole.

Det er Utdanningsdirektoratet (UDIR) som initierer og finansierer satsningen med bakgrunn i Kunnskapsdepartementets Strategiplan Kompetanse for fremtidens barnehage (2018 – 2022) , og som er videreført i Barnehager mot 2030 – Strategi for barnehagekvalitet 2021-2030.

Desentralisert ordning for kompetanseutvikling (Dekomp), som er en del av den nye modellen for kompetanseutvikling i skolen, blir beskrevet i Stortingsmelding 21 (2016-2017) Lærelyst – tidlig innsats og kvalitet i skolen, nærmere bestemt i Kapittel 8 Kompetanseutvikling i skolen.

Tiltakene i ordningen skal være forankret i lokale behov, skal treffe flest mulig lærere og ha direkte innvirkning på elevenes opplæring.

Arbeidet med dekomp og rekomp skjer i samarbeid med Senter for praksisrettet utdanningsforskning (SEPU), og i nettverkssamarbeid mellom kommunene. Berlevåg er i nettverksgruppe med Båtsfjord, Nesseby og Vardø.

Senter for praksisrettet utdanningsforskning (SEPU) driver forsknings- og forbedringsarbeid i og for barnehage, grunnskole og videregående opplæring, samt bidrar med forskningsbasert og praksisorientert kunnskap i lærer- og lederutdanninger fra grunnutdanning til phd-nivå.