Tilbake

Tjenesteoversikt

Her vises tjenesteoversikten over tjenester som arbeider med barn i kommunen. Disse vil du også finne inne på vår handlingsveileder under Tjenesteoversikt

Helsestasjon 0-5 år

Helsestasjontjenesten driver forebyggende og helsefremmende arbeid i kommunen, særlig rettet mot barn, unge og foresatte. Helsestasjonen er et lavterskeltilbud, noe som betyr at du kan ta kontakt ved behov, enten på telefon eller ved å komme innom.  Her kan du få råd og veiledning om barns vekst og utvikling. Helsestasjonen samarbeider blant annet med fastlege, fysioterapeut, barnehage, psykisk helsetjeneste, PPT og barnevernet.

Skolehelsetjeneste

Skolehelsetjenesten er et tilbud for barn og ungdommer mellom 5 og 20 år. Skolehelsetjenesten skal bidra til god helse blant barn og ungdom, slik at de opplever mestring, trivsel og struktur i skolehverdagen.

Hos helsesykepleier kan du spørre og snakke om det du lurer på. Du kan også ta kontakt hvis du har en venn som trenger hjelp.

Helsestasjon for ungdom

Helsestasjon for ungdom (HFU) er et gratis tilbud for deg mellom 12 og 20 år. Her kan du få hjelp og råd fra helsesykepleier, lege og ev. jordmor. De som jobber der, har taushetsplikt.

PP-tjenesten

PP-tjenesten skal hjelpe barn, elever og voksne med behov for særskilt tilrettelegging. Hensikten er at de får et inkluderende, likeverdig og tilpasset pedagogisk tilbud. PP-tjenesten skal gi foreldreveiledning og hjelpe ansatte i barnehager og skoler med å legge til rette for barn og elever med særskilte behov.

Barnevern

Barnevernet skal være en garanti for at alle barn og unge blir sikret omsorg, trygghet og utviklingsmuligheter. De skal beskytte barn mot omsorgssvikt og motvirke at barn lider fysisk og psykisk overlast. Barnevernets arbeid er en blanding av støtte og kontroll. De skal gi hjelp og støtte slik at hjemmet kan klare sitt oppdrageransvar, men har òg plikt til å gripe inn dersom støtten ikke nytter.

Barneverntjenesten skal alltid jobbe etter mildeste inngreps prinsipp. Dette går ut på at barnevernet ikke skal sette i verk mer inngripende tiltak enn nødvendig. Tiltak som iverksettes av barneverntjenesten skal samsvare med bekymringen og barneverntjenesten skal alltid søke å løse situasjonen ved hjelp av mildeste inngripende tiltak.

Barnevernet kan gi råd og veiledning til barn og foreldre. Dette kan komme i stedet for, eller i tillegg til andre hjelpetiltak. Råd og veiledning behøver ikke nødvendigvis å bli utført av barnevernet, dette kan også ivaretas av andre faginstanser

Vestre Varanger Barnevernstjeneste Telefonliste

Familievern

Familievernkontoret i Øst-Finnmark dekker kommunene Sør-Varanger, Vadsø, Vardø, Båtsfjord, Berlevåg og Gamvik. Du trenger ikke henvisning for å komme til oss. Tilbudet er gratis.

Familievernkontoret gir tilbud om behandling og rådgivning når det er vanskeligheter eller kriser i familien. Du kan ta direkte kontakt med et familievernkontor, og alle ansatte har taushetsplikt. De kan gi råd og veiledning til hele familien, til par eller til enkeltpersoner. Familievernkontoret tilbyr òg kurs og gruppeopplegg om aktuelle familie- og samlivstema. Familievernkontoret utfører obligatorisk mekling.

Familievernkontoret i Øst-Finnmark tilbyr gratis parterapi, familieterapi og pliktig mekling ved samlivsbrudd. Du trenger ikke henvisning for å komme til oss.

Krisesenter

Krisesentertilbud for innbyggere i Berlevåg

Berlevåg kommune har avtale med Vest- Finnmark Krisesenter i Hammerfest.

Krisesentret i Hammerfest gir tilbud til kvinner, menn og barn som er utsatt for vold eller trusler om vold i og/eller seksuelle overgrep. Lov om kommunale krisesentertilbud regulerer kommunens plikt til å yte hjelp til mennesker som er utsatt for vold i nære relasjoner ved å tilby: Et trygt og midlertidig botilbud, dagtilbud, døgnåpen telefon for råd og veiledning, samtaler og oppfølging i reetableringsfasen.

Krisesenteret tilbyr beskyttelse, sikkerhet, råd og veiledning til alle kvinner, menn og barn som har blitt utsatt for vold eller trusler i nære relasjoner. Du trenger ikke å være i akutt krise for å få hjelp på krisesenteret. Senteret tilbyr ikke hjelp til voldsutøveren.

NAV

Statlige ytelser fra NAV i forbindelse med utsatte barn og unge

  1. Grunnstønad fra NAV

Grunnstønad kan gis for å dekke – helt eller delvis – ekstrautgifter som er oppstått på grunn av en medisinsk tilstand.

Grunnstønad gis dersom du har nødvendige ekstrautgifter på grunn av medisinske helseutfordringer for barnet ditt. Du må søke om grunnstønad og legge frem dokumentasjon på de nødvendige ekstrautgifter og fastlegen må dokumentere sykdommen.

Eksempler på ekstrautgifter:

-Drift av tekniske hjelpemidler

-Transport

-Drift av egen bil (ung voksen)

-Slitasje på klær/sengetøy

-Diverse til servicehund

Grunnstønad gis ikke til engangsutgifter. Ta kontakt med Nav dersom du ønsker mer informasjon.

Link: https://www.nav.no/grunnstonad

  1. Hjelpemidler i NAV

Hjelpemidler og tilrettelegging gis barn som trenger tilrettelegging i barnehager, skoler og i hjemmet.

Funksjonsvansker må være varige, det vil si at de må vare i mer enn to år. Hjelpemidlet skal kompensere for funksjonstap uavhengig av alder og hvor det skal brukes.

Har du behov for kortvarig utlån av hjelpemidler må du ta kontakt med fysioterapitjenesten i kommunen.

Nav hjelpemidler gir hjelp til:

-Tilrettelegging/råd om tilrettelegging i barnehage, skole og dagligliv.

-Førerhund

-Lese-og sekretærhjelp

-Stønad til bil, spesialtilpasning av bil.

Nav låner deg hjelpemidler til:

-Syn, hørsel, lese-og skrivevansker

-Kognitive vansker, vansker med tale og språk.

-Vansker med bevegelse og forflytning

-Tilrettelegging av bolig.

Link: https://www.nav.no/hjelpemidler

  1. Hjelpestønad NAV

Du eller barnet ditt kan ha rett til hjelpestønad ved behov for langvarig, privat pleie og tilsyn på grunn av en varig skade, sykdom eller funksjonsnedsetting.

Når et barn under 18 år har et særskilt og langvarig behov for privat pleie og tilsyn på grunn av en medisinsk tilstand kan ha rett til hjelpestønad være aktuelt å søke om for familien.

Langvarig vil si 2-3 år.

Eksempel på diagnoser:

-ADHD

-Epilepsi

-Astma, allergi, eksem

-Diabetes

-Autisme

Med flere.

Link: https://www.nav.no/hjelpestonad

  1. Kvalifiseringsprogram (KVP) i Nav

Kvalifiseringsprogram gis til personer over 18 år som trenger hjelp til å komme ut i arbeid.

Du og din veileder samarbeider for å finne ut hva slags hjelp du trenger for å komme ut i arbeid. Sammen utarbeider dere et program som skal inneholde arbeidsrettet tiltak, utdanningsløp, individuell oppfølging. Du får ansvar for å følge opp programmet i samarbeid med veilederen din ved NAV-kontoret.

Kvalifiseringsprogrammet er på fulltid og utgjør 37,5 timer i uka. Stønaden er skattepliktig.

Link: https://www.nav.no/kvalifiseringsprogrammet

  1. Omsorgspenger

Sikrer deg inntekt når du må være borte fra jobb på grunn av barns eller barnepassers sykdom.

Link: https://www.nav.no/omsorgspenger